Minimeringsmästarna

Just nu pågår tävlingen Minimeringsmästarna där 10 hushåll i Uppsala tävlar mot andra hushåll i hela Sverige för att minska sitt avfall med hälften under ett års tid. Även du som inte har anmält dig kan vara med på de digitala tävlingarna.

Vad är minimeringsmästarna?

I år organiserar vi, tillsammans med Uppsalahem, Minimeringsmästarna i Uppsala. Tävlingen drivs av Göteborgsregionen, med stöd från Avfall Sverige.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling där olika hushåll under ett års tid får goda tips och råd för att minska sina avfallsmängder. I Uppsala deltar 10 hushåll som tävlar mot varandra och mot andra hushåll i hela Svergie.

Tävlingen började i september 2021 och håller på under ett års tid. I början av tävlingen fick alla hushåll väga sitt avfall under två veckors tid. När tävlingen lider mot sitt slut får deltagarna åter väga sitt avfall för att se hur mycket det har minskat.

Utöver vägningarna får deltagarna delta på fem olika tematräffar och genomföra olika utmaningar som är kopplade till varje tema. Förhoppningen är att alla kan lära sig något vid varje utmaning som hjälper till att minska på det totala avfallet och som ger nya insikter i hur man lever klimatsmart.

Hushållen får poäng bland annat för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall och delar sina erfarenheter i sociala medier för att peppa andra.

Här presenteras de fem olika teman som ingår under året.

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Farligt avfall
  • Delningstjänster (dela saker med andra)
  • Textil

Du kan göra de digitala utmaningarna!

Även om du inte anmälde dig till kan du vara med och tävla i deltävlingarna. På varje tema finns ett gäng utmaningar och du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på.

För att bli en digital minimeringsmästare följer du Minimeringsmästarna på Instragram eller Facebook, gör den utmaning du vill och delar hur du har gjort i dina sociala medier och taggar @minimeringsmastarna.

Rapporterar du dessutom in ditt resultat på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har du chans att vinna priser och kan stötta Uppsalas kommun i kommunkampen. Testa gärna att göra någon av de aktuella utmaningarna!

Just nu pågår utmaningen farligt avfall. Läs mer utmaningen och hur du deltar som digital Minimeringsmästare Länk till annan webbplats..

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2022-03-22T13:39:47
Last modified:
2022-10-03T07:57:05
Published:
2022-03-22T14:48:50
Last published:
2022-10-03T07:57:05
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
minimeringsmastarna

EPI.Id
6f52158acb604d71b2489054d7fc7731