- Startsida
- Cirkulärt Uppsala
- Tips och checklistor
- Plastförpackningar
Plastförpackningar
Mer än hälften av alla plastförpackningar slängs i restavfall och får aldrig chansen att återvinnas. Men om du källsorterar plastförpackningarna som kommer från ditt hushåll bidrar du till att minska utsläpp av växthusgaser samtidigt som du sparar på jordens resurser.
Genom källsortering kan din använda plastförpackning bli en ny produkt eller förpackning – flera gånger om. All plast går tyvärr inte att återvinna idag, men antalet olika plaster som kan återvinnas ökar hela tiden. Så ge all plast en chans till återvinning.
Tips för källsortering av plastförpackningar
- Du behöver inte diska ur en förpackning, den ska bara vara tömd på sitt innehåll.
- Om du plattar till förpackningen tar den mindre plats i ditt hem och i kärlet för plastförpackningar. Det innebär också att kärlen inte behöver tömmas lika ofta. Mindre transporter innebär mindre resurser och sparade pengar.
- Är du osäker på om din chipspåse eller någon annan påse är gjord av metall eller plast? Om du knycklar ihop påsen och den vecklar ut sig kan du sortera den som plast. Men om den behåller formen när du knycklat ihop den ska den sorteras som metallförpackning.
- Att panta eller inte panta? Många plastflaskor är märkta med en pantsymbol och går att ta med till närmaste pantstation. Men plastflaskor utan pantsymbol ska lämnas i behållaren för plastförpackningar.
- Vet du inte hur förpackningen ska källsorteras? Vänd på den för att få veta. Förpackningar har ofta en retursymbol eller en utskriven sorteringsangivning på baksidan. Finns det inte kan du alltid söka på förpackningen i vår sorteringsguide. Öppnas i nytt fönster.
Exempel på plastförpackningar
- påsar och bärkassar
- chipspåsar av plast
- plastfolie och plastfilm
- tandkrämstuber
- frigolit
- burkar och dunkar
- ketchupflaskor
- yoghurtburkar
- plastkapsyler och lock
- schampoflaskor
- godisförpackningar av plast
- refillpaket av plast
Vill du ha mer information?
På vår sida om förpackningar Öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om plastförpackningar och med vår sorteringsguide Öppnas i nytt fönster. får du hjälp när du ska källsortera.
Du kan även läsa mer om återvinning och sortering på Förpackningsinsamlingens (FTI:s) hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Visste du att?
En använd plastförpackning som sorteras och återvinns halverar klimatpåverkan jämfört med om den slängs i restavfall och eldas upp. Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen brutits ner.