Styrkan att gå mot strömmen – RAORI Slow Fashion

Med en vilja att förändra modevärlden skapade Hanna Westergren sitt eget klädmärke, RAORI Slow Fashion. Visionen var att kombinera kvinnliga behov med en klimatpositiv verksamhet.

I slutet av en lång grusväg utanför Faringe bor Hanna Westergren, skapare av RAORI Slow Fashion. Tillsammans med maken Max, hunden Ester och sina tre barn har familjen skapat en egen oas med utsikt över skog och ängar. I dag har RAORI funnits i 15 år och skapades från en vilja att vara närvarande både familj och sin egen moralkompass.

Hanna Westergren, ägare till klädmärket RAORI Slow Fashion

- Jag startade RAORI bland annat för att kunna vara hemma med mina barn. Då bodde jag i Belgien och där har man inte samma långa föräldraledighet som man har i Sverige. RAORI var min lösning på det, men också på min klimatångest, säger Hanna.

Att ha ett kreativt hem är inget nytt för Hanna. Redan som barn lärde hon sig tillsammans med sina föräldrar vad det betyder att vara hållbar och påhittig, något som hon har stor nytta av i sin verksamhet i dag.

- Det var mycket pysslande och skapande hemma som jag använder i mitt företag i dag. Nu har jag nyligen gått in i en ny fas där jag fokuserar helhjärtat på RAORI och mitt koncept är tydligt: skräddarsydda kläder utifrån kundens önskemål. Men hållbarhet är verkligen kärnan i min verksamhet, säger Hanna Westergren.

På gymnasiet gick hon estetlinje med inriktning konst och formgivning, men tog alla valbara kurser inom mode och scenkläder. Efter textillärarutbildningen vid Uppsala Universitet flyttade Hanna till London för att utveckla sina kunskaper. Där lärde hon sig allt om textilskapande, drapering, idéutveckling och att få utlopp för sin kreativitet. Men när hon sedan kom tillbaka till Sverige och började arbeta på ett designkontor var det något som skavde.

- Det handlade inte längre om kreativiteten, utan att pengar skulle in på bekostnad av arbetarna. Jag fick se baksidan av modevärlden och den enorma miljöförstöring som den är med och bidrar till. Det var inget jag ville vara en del av, berättar hon.

28 år gammal tog hon beslutet att ta sig bort från Stockholms modescen och flyttade till Japan för att studera japanska. Miljöombytet väckte något nytt hos Hanna när hon fick se hur de arbetar med kläder och tekniken ”zero waste cutting”, vilket innebär att man använder varenda liten bit av ett tyg när man gör ett plagg.

 

Hanna Westergren på RAORI Slow Fashion står och syr på bakdelen av en klänning som sitter på en provdocka.

- Det inspirerade mig jättemycket. I mina kollektioner i dag kan man se mycket av det jag lärde mig i Japan, kläderna ska vara bekväma men fortfarande sitta bra.
Till en början sålde hon kläder på hemsidan Etsy och skickade kläder över hela världen. Flera plagg var bröllopskläder och så kallade ”one of a kind”-plagg där Hanna skapar ett plagg utifrån donerade tyger som inte används längre.

2023 gick RAORI med i Cirkulärt Uppsala, eftersom hon kände en samhörighet med hur hon själv cirkulerar sitt material. Hannas engagemang för zero waste och lokal produktion speglar Cirkulärt Uppsalas initiativ för ett hållbarare Uppsala.

- När jag klippt färdigt ett plagg blir det oundvikligen bitar över, men till skillnad från modebranschen, som får enorma lager med tyger som inte tas hand om, tar jag det som blir över och gör något nytt. Det kan bli en liten kjol, grytlappar, bebiskläder och annat. Det kan jag göra som har en mindre lokal produktion.

I dag sträcker sig RAORI ut i tre olika grenar: Kollektion, där Hanna skapar kläder utifrån önskemål med hållbart producerade tyger. One of a kind där hon får utlopp för sin kreativitet och förfrågningar där kunder har favoritplagg som de kanske vuxit ur eller inte använder av andra skäl och behöver väcka nytt liv i. Men oavsett vilken gren Hanna jobbar med är kvinnokroppen en central del.

- För mig ska kläder vara praktiska, bekväma och feminina. Kvinnors kroppar förändras otroligt mycket under vår livstid, speciellt när vi blir mammor. Allt vi går igenom speglas i våra kroppar och kläder blir viktigt för att fortfarande kunna känna sig självsäker som kvinna. Sedan är det en boost för mig själv att se kvinnor bära mina plagg, det är en enorm känsla, säger Hanna.

Hanna Westergren på RAORI Slow Fashion står framför en spegel och måttar ett tygstycke till en jacka hon håller på att sy.
Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2024-06-20T10:56:31
Last modified:
2024-07-05T09:24:08
Published:
2024-06-20T13:29:46
Last published:
2024-07-05T09:24:08
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id