Stil

Stil Uppsala är en utvald second handbutik i centrala Uppsala som säljer dam-, herr- och barnkläder, accessoarer och skor. Butiken ägs och drivs av systrarna Elin och Linda Zetterlind Millerud.

Stils två kvinnliga ägare vid kassadisken där loggan Stil syns

De lever som de lär och har redan kommit långt i sitt hållbarhetsarbete för att bli mer cirkulära.

- All inredning i butiken har inhandlats second hand och kommer även vid behov att säljas vidare för återbruk, berättar Elin.

De två kvinnliga ägarna till Stil framför klädställningar

- Vi återbrukar också de flesta förpackningar, fyller Linda i. Till exempel förpackningar och emballage från tidigare köp används vid onlineförsäljning som vi postar eller som förvaring inne på kontoret. Kunder som har till exempel silkespapper hemma som de tänkt slänga ber vi skänka till oss, det kan vi använda vid köp i butiken för att slå in plagg i ömtåligare material.

Det avfall som ändå uppstår går till mesta del att sortera i fastigheten, men en faktion saknas i miljörummet.

Bra att det stod med i checklistan, nu ska vi fråga vår hyresvärd så att vi kan sortera allt vårt avfall på plats, säger Linda.

Ånga istället för tvätt

Vattenanvändningen har Stil också redan tänkt till om och verksamheten i sig är dessutom vattensmart då ett återbrukat plagg inte kräver något vatten innan det kan säljas vidare till skillnad från framställande av nya kläder.

Butiksägaren Elin ångar en blus

Som uppfräschning av våra inlämnade second hand kläder så ångar vi dem istället för att tvätta, vilket spar vatten, berättar Elin och visar hur ångmaskinen fungerar.

Hållbar konsumtion är framtiden

På Stil ser man att det finns ett stort intresse för att sälja och köpa second hand och att Uppsalaborna vill ha en mer hållbar konsumtion.

- Att köpa och återanvända ett plagg idag känns naturligt, det finns så mycket kläder i omlopp och många använder plaggen väldigt lite innan de lämnar ifrån sig det. Så nog finns det plats för ännu mer återbruk i framtiden, avslutar Linda.

Butiksägaren Linda framför klädställning
Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2022-11-10T13:09:46
Last modified:
2022-11-15T12:28:54
Published:
2022-12-08T08:50:13
Last published:
2022-12-08T08:50:13
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id